Search
Close this search box.

Trgovački lanac Bingo

ODABIR PRAVOG SPF-a ZA VAŠU KOŽU

Krema za sunčanje ključna je linija odbrane od štetnih učinaka sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. S mnoštvom dostupnih opcija za zaštitu od sunca, odabir pravog faktora zaštite od sunca za Vašu kožu može biti težak zadatak. Ovaj vodič ima za cilj demistificirati SPF i pomoći vam da napravite pravi izbor koji odgovara Vašem tipu kože i stilu života.

Razumijevanje SPF-a

SPF je skraćenica za Sun Protection Factor (eng. faktor zaštite od sunca) i mjeri nivo zaštite koju krema za sunčanje pruža protiv UVB zraka — onih koje uzrokuju opekotine od sunca i doprinose raku kože. SPF broj pokazuje koliko dugo bi UV zračenju sunca trebalo da Vaša koža pocrveni kada koristite proizvod tačno prema uputama u poređenju s vremenom bez ikakve kreme za sunčanje. Na primjer, SPF od 30 teoretski bi vam omogućio da ostanete na suncu 30 puta duže nego bez zaštite.

Faktori koje treba uzeti u obzir pri odabiru SPF

1. Tip kože: Vaš tip kože primarni je faktor pri odabiru SPF-a. Ako imate svijetlu kožu koja lako izgori, preporučuje se SPF od 30 ili više. Za tamnije tonove kože koji možda neće tako brzo izgorjeti, ali su još uvijek izloženi riziku od UV oštećenja, preporučuje se SPF širokog spektra od 15 ili viši

2. Trajanje i intenzitet izlaganja: uzmite u obzir dužinu vremena koje ćete provesti na suncu i intenzitet sunca, koji može varirati ovisno o dobu dana i geografskom položaju. Za duže aktivnosti na otvorenom, viši SPF je koristan, posebno tokom sati najvećeg intenziteta sunca između 10 i 16 sati

3. Nivo aktivnosti: Ako se bavite aktivnostima koje uzrokuju znojenje ili uključuju boravak u vodi, kao što je plivanje, odlučite se za vodootpornu kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom kako biste osigurali dugotrajnu zaštitu

SPF preporuke

Američka akademija za dermatologiju (AAD, The American Academy of Dermatology) preporučuje korištenje kreme za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom 30 ili višim, koji blokira 97% sunčevih UVB zraka. Zaštitni faktori s većim brojem blokiraju malo više UVB zraka, ali nijedna krema za sunčanje ne može blokirati 100% sunčevih UVB zraka.

Savjeti za primjenu

  1. obilno nanesite kremu za sunčanje 15 minuta prije izlaska vani
  2. ponovno nanesite kremu za sunčanje svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja, prema uputama proizvođača
  3. koristite “pravilo dlana” da odredite koju količinu kreme treba nanijeti: za svaki dio tijela (npr. ruka, natkoljenica, potkoljenica i sl.) iz tube istisnite prugu koja ide od korijena dlana do vrha srednjeg prsta na šaki. 

Zaključak

Odabir pravog SPF-a za Vašu kožu ne mora biti komplikovan. Razumijevajući svoj tip kože, uzimajući u obzir izloženost suncu s kojom ćete se suočiti i slijedeći preporuke, možete odabrati kremu za sunčanje koja će pružiti odgovarajuću zaštitu. Zapamtite, najbolja krema za sunčanje je ona koju ćete redovno koristiti, stoga pronađite formulu koja je dobra za Vašu kožu i koja odgovara Vašem životnom stilu. Za detaljnije upute posavjetujte se s dermatologom koji vam može pružiti personalizovane savjete na temelju potreba Vaše kože.

Ostanite zaštićeni i sigurno uživajte u suncu!

Prijava na Bingo-Newsletter

Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading
Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading