Search
Close this search box.

Trgovački lanac Bingo

Bingo vas poziva na akciju – zajedno za čišći okoliš

S porastom digitalizacije, količina digitalnog otpada se eksponencijalno povećava. Predviđa se da će do 2025. godine digitalni otpad postati jedan od najvećih zagađivača. Šokantan je podatak da samo 20 e-mail poruka dnevno ima ekvivalent ugljičnog otiska kao pređenih 1.000 km automobilom. Digitalni otpad nastaje svakodnevnim aktivnostima poput pregledavanja internetskih stranica, slanja e-pošte i korištenja društvenih mreža, kao i složenijim procesima poput prijenosa podataka u oblaku. Korištenje elektroničkih uređaja i softverskih aplikacija dodatno doprinosi ovom problemu.

Kompanija Nestlé u Bosni i Hercegovini četvrtu godinu zaredom realizuje edukativno-ekološku kampanju “Čista umjetnost”, s ciljem podizanja svijesti o važnosti recikliranja, ponovne upotrebe otpadnog materijala te educiranja o relativno nepoznatoj vrsti otpada: digitalnom otpadu.

Pod motom “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja”, pozivaju se građani, a posebno srednjoškolci i studenti, da doprinesu smanjenju količine digitalnog otpada brisanjem nepotrebnih informacija sa svojih uređaja – duplih dokumenata, mutnih fotografija, videozapisa, nevažnih e-mail poruka i nekorištenih aplikacija. U okviru kampanje, za studente će biti organizovan kviz o umjetnosti gdje će moći provjeriti svoje znanje i osvojiti vrijedne nagrade. Detaljnije informacije dostupne su na portalu medijskog partnera Studomat.ba.

Građani se također pozivaju da odgovorno odlažu elektronski otpad, koji uključuje male kućanske aparate, mobitele, baterije, sijalice i slično, na za to predviđena mjesta. Ova vrsta otpada sadrži mnoge štetne tvari koje su opasne za zdravlje ljudi i okoliš. Kako bi se olakšalo njegovo odlaganje, u partnerstvu s firmama Bingo Retail i Kim Tec Eko, postavljeni su posebno označeni kontejneri za elektronski otpad u BCC Sarajevo, BCC Ilidža, BTC Živinice, BCC Tuzla i Bingo Banja Luka.

Nestlé će i ove godine, u ranu jesen, u znak zahvalnosti svima koji podržavaju projekt ‘Čista umjetnost’, zajedno s udrugom ‘Ruke’ i projektom ‘Let's do it’, posaditi oko 2.000 novih sadnica. Ovim činom, ukupan broj posađenih sadnica koje je Nestlé donirao Bosni i Hercegovini približit će se brojci od 10.000, što predstavlja značajan doprinos obnovi šuma i očuvanju okoliša.

Hvala vam što zajedno činimo svijet ljepšim mjestom za buduće generacije.

Prijava na Bingo-Newsletter

Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading
Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading