Search
Close this search box.

Trgovački lanac Bingo

Koja rasa psa je idealna za mene?

Odanost i bezuslovna ljubav prema ljudima su samo neke od osobina koje pse čine najboljim čovjekovim prijateljem. Nagla ekspanzija urabanizacije, te digitalizacija modernog doba,  čovjeka odvaja od prirode što za posljedicu ima pojačan nivo stresa, koji kasnije rezultira pojavom raznih oboljena i bolesti.
Danas psi predstavljaju jedinu vezu sa prirodnom od koje smo evolucijski potekli, te dijeljenje životnog prostora sa istima doprinosi mnogim blagodetima na socijalno, psihološko i fizičko stanje čovjeka. Imati psa kao člana porodice je divno iskustvo, ali i velika odgovornost. Stoga jako je važno dobro preispitati motive za nabavljanje psa, svoju životnu situaciju, način života, kako bi procjenili možemo li se dugoročno brinuti o psu na obostrano zadovoljstvo i jesmo li spremni za najboljeg prijatelja u četveronožnom obliku.

Do danas je standardizovano oko 400 pasmina pasa koje su nastale vještačkom selekcijom u cilju da zadovolje različite čovjekove potrebe i životne stilove, kao i životne dobi.

Za osobe starije životne dobi najadekvatniji odabir je Cavalier King Charles Spaniel.
Pasmina je poznata po svojoj nježnoj prirodi, te umjerenim potrebama za dnevnom aktivnošću. Svojim simpatičnim gestikulacijama i konstantnim mahanjem repom idealni su pratioci koji će uveseljavati osobe starije životne dobi.

Potrebe aktivnih pojedinaca i porodica će zadovoljiti energičan i aktivan pas, dobroćudne naravi, koji uživa u aktivnostima na otvorenom, a to je Labrador retriever. Labradori više od svega vole svoju porodicu i zbog toga nerado ostaju sami. Svojoj stabilnošću i nepokolebljivom ljubaznošću daju veliki doprinos u harmoniji jedne porodice.

Oni koji žive u stanovima i manjim apartmanima, a nemaju vremena za aktivnost na otvorenom savršen izbor je Francuski bulldog. Međutim, Frenchi treba dosljednog vlasnika, jer je jako teško ne podleći šarmu ovog malog veseljaka. Pametni su i druželjubivi, vole da ih se mazi i prikladni su za vlasnike početnike. Također za urbanu sredinu i život u stanu zbog svoje minijaturne veličine dobar izbor je Čiuavava i Toy Pudla.

Pasmine poput Pudli, Shiba inu, i Samojeda imaju hipoalergenu dlaku, koja smanjuje alergene, te su upravo ove pasmine izbor broj jedan za djecu i ljude koji imaju problem sa alergijama.

U novije vrijeme mnogo ljudi sticajem vlastitih izbora i okolnosti biraju samački način života, te psi koji odgovaraju ovom načinu života su Shi tzi, Toy Pudle kao i Shiba inu. Navedene pasmine poznate su prema svojoj privrženosti i prilagodljivosti vlasnicima.

One koji preferiraju nesto laganiji tempo i način života, bez pretjerane aktivnosti idealan izbor je Basset Hound poznat po svojoj opuštenoj prirodi, dok za sportiste sjajan izbor su Dalmatinci ili psi iz grupe Ptičara, pogotovo za one koji vole džogirati.

Za teraputske svrhe načešće se koriste Zlatni retriveri i Standardne ili u narodu poznate Kraljevske pudle zbog izražene inteligencije, uravnotreženosti i nježnosti. Pudle i retriveri mogu biti sjajni psi za pomaganje slijepih i slabovidnih osoba, često najavljujući druge ljude u blizini i nikada nisu agresivni.  Onima kojima je neopodna zaštita i čuvanje prvi izbor su Njemački ovčari kao i Američke akite. Ovčare kao i akite krasi izuzetna odanost i zaštitnički temperament, uz uslov da odgoj samog psa mora biti adekvatan i socijaliziran da nebi došlo do izražene teritorijalnosti.

Psi su jedina životinja koja uspostavlja kontakt očima sa ljudima, što je dokaz direktne emotivne povezanosti sa čovjekom. Stoga, svi psi uključujuci mješance, križance i ulične pse pored bezuslovne ljubavi koju pružaju, vlasnicima pomažu razviti socijalne vještine, empatiju kao i veće samopuzdanje. Psi djecu uče odgovornosti i potpomažu socio-psihofizicki razvoj, tako da će i onaj maleni psić sa ulice ispuniti svrhu i dati ljubav svom vlasniku. Naučno je dokazano da se vlasnici pasa više smiju, i manje se osjećaju usamljeno. Psi nesumnjivo blagotvorno djeluju na mentalno zdravlje i emotivno stanje, jer u psu imamo prijatelja koji nas uvijek sluša, a da nas pri tom nikada ne osuđuje. Pas je vjeran prijatelj i može biti velika utjeha u teškim danima.

Volite one koji vole vas, čuvajte ih jer i oni čuvaju vas, i  unose radost u vaš dom!

Doc.dr. Nedim Šuta
Filogenist, Biheviorist
Specijalista za ponašanje
Internacionalni kinološki sudac za sve pasmine

Prijava na Bingo-Newsletter

Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading
Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading