Search
Close this search box.

Trgovački lanac Bingo

Zajedno za čiste vode BiH: nakon uklanjanja 200 kg otpada, izvršeno poribljavanje Malog Plivskog jezera

Projekt “Zajedno za čiste vode BiH”, koji osmu sezonu zaredom organizira kompanija Henkel s partnerima, Ronilačkim klubom Bosna, kompanijom Bingo i preduzećem Eko život,  nastavlja s akcijama čišćenja i poribljavanja bh. rijeka i jezera. Tim povodom, više od 30 ronilaca pomenutog kluba i volontera okupilo se proteklog vikenda na Malom Plivskom jezeru, kako bi ovaj dragulj bosanskohercegovačke prirode očistili od metalne, plastične i papirne ambalaže, automobilskih guma i drugih vrsta čvrstog otpada koji se tokom prethodne godine nakupio na njegovom dnu i obalama.

“Tom prilikom prikupljeno je više od 200 kg otpada. Akciji smo pristupili s jednakim entuzijazmom kao i prošle godine, kada smo na ovom istom mjestu prikupili oko 350 kg otpada. Opravdanost ovakvih akcija je, dakle, neupitna i stoga apelujem na posjetitelje jezera da vode računa o tome gdje odlažu otpad. Njemu nikako nije mjesto u ovom lijepom, prirodnom okruženju. Čuvajmo Malo Plivsko jezero zbog sebe i generacija koje dolaze, ali i jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta koji ga nastanjuje”, istakao je Hrvoje Gavrančič, predsjednik RK Bosna.

Unapređenje ribljeg fonda autohtonim vrstama bio je logičan nastavak aktivnosti na ovom jezeru. Nakon akcije čišćenja, izvršeno je poribljavanje potočnom pastrmkom, a tom prilikom jezero je postalo bogatije za više od 800 komada ribe, dužine od 15-18 cm.

Sve ove aktivnosti ne bi bile moguće bez podrške građana Bosne i Hercegovine, koji su kupovinom Henkelovih proizvoda Persil, Perwoll, Somat i Bref u Bingo marketima dali direktan doprinos akcijama čišćenja i poribljavanja bh. rijeka i jezera u okviru projekta “Zajedno za čiste vode BiH”. Prikupljeni otpad, kao i nakon prethodnih akcija na rijeci Miljacki i Boračkom jezeru, propisno zbrinjava firma Eko život. Finalna akcija osme sezone pomenutog projekta održat će se na rijeci Bosni kod Sarajeva.

Prijava na Bingo-Newsletter

Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading
Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading