Search
Close this search box.

Fabrika za proizvodnju i preradu voća i povrća Semberka Janja i kooperanti nosioci su semberske poljoprivrede

Vrijedne ruke poljoprivrednika iz Semberije završile su s berbom srijemoša. Ove sezone fabrika Semberka u Janji preradila je 200 tona svježeg srijemoša što je 30 tona više nego prošle godine. Od toga 80 posto proizvoda ide izvan granica BiH. Velika je potražnja i za drugim kulturama koje tvornica prerađuje.

Tri stotine certificiranih berača iz zvorničke firme Smrčak u okolnim mjestima i brdima svakodnevno je bralo svježi srijemoš. Prerađivalo se petnaestak tona dnevno.

Kao dodatak jelu ali i u farmacetuskoj industriji, srijemoš je posebno tražen na tržištu zemalja EU gdje se izvozi. Ljekovit je i dva puta jači od bijelog luka.

“Od 10 kg svježeg srijemoša, dobije se kilogram sušenog. Tako da se nadamo da ćemo od 200 tona svježeg, dobiti 20 ili 21 tonu sušenog”, pojasnio je Zlatan Pejić, rukovodilac Semberke.

„Semberka Janja je ugovorila sirovine za ovu godinu na bazi punog kapaciteta za krompir, mrkvu i paštrnjak.

Krompir smo ugovorili sa zadrugom Agrofarmer iz Janje i to na 82 hektara, te po prvi put paštrnjak na 10 hektara, gdje je kompanija Bingo kao i prethodnih godina učestvovala  u finansiranju nabavke sjemena i đubriva.

Semberka Janja oko 80 % sušenog programa izvozi na tržište  Evropske unije, gdje je jedan od najvećih kupaca Podravka iz Hrvatske, te na tržište susjednih zemalja. Oko 20 % sušenog programa se plasira unutar BIH.“, kazao je Pejić.

Nakon srijemoša, slijedi prerada povrća za sušeni program, dodatke jelima i supe. Prošle godine izvezeno je 600 tona prerađenog povrća, dok je 200 t ostalo za potrebe BiH. Ove sezone, zasijano je mnogo više.

“Posijao sam oko 2,5 hektara krompira Opala, indutsrijskog krompira. Imam negdje oko hektar za prodaju, merkativnog krompira Adore”, kazao je Nedžad Velagić, poljoprivredni proizvođač.

Poljoprivrednici su prvi put posijali i paštrnjak jer je to sirovina koju Semberka sve teže nabavlja iz Srbije, a baza je dodataka za jelo.

“Mi smo odlučili proizvesti neku količinu koja bi bila i interesantna za fabriku da radi nekih 15 dana. Ako to prođe, ja investiram dalje i kupujem novi kombajn, prvi u BiH, za vađenje mrkve, paštrnjaka, peršuna, celera, svih korjenašica”, kazao je Rade Jovičević, poljoprivredni proizvođač.

Poljoprivredna zadruga Agrofarmer četvrtu godinu zaredom sarađuje sa kompanijom Bingo i Semberkom.

Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading

Prijava na Bingo-Newsletter

Prijavom na naš newsletter primat će te obavijesti o novim akcijama, nagradnim igrama, novostima, oglasima.

Loading