Karavan radosti Sportskih igara mladih nastavio putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu

Devete BH Telecom Sportske igre mladih nastavile su radosnu turneju kroz gradove širom Bosne i Hercegovine, okupljajući veliki broj najmlađih sportista. Igre su se u prethodnom periodu održale u Tešnju, Visokom, Kaknju i Jablanici, a najuspješnije djevojčice i dječaci, obezbjedili su plasman na Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu. Takmičenja u svim gradovima protekla su u fer i sportskom ponašanju što Igre u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i uz finansijsku podršku USAID-a na terenima i promovišu kroz projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“.

Tešanj se pokazao kao grad sa mnogo talentovanih stonotenisera, a Ahmed Jašić, Eldar Bavrk i Amila Bavrk, predstavljat će ovaj grad u stonom tenisu na Velikom finalnom takmičenju Igara u Sarajevu. Da su druženje i zabava najbitniji kada je riječ o Igrama, pokazuju i drugoplasirani mališani koji su se na takmičenjima sjajno zabavili, te obećali da će naredne godine pokušati ostvariti bolji uspjeh.

„Ove godine smo osvojili drugo mjesto na Poli Cup-u u Tešnju, ali bez obzira što smo izgubili nama je bilo super. Pokušat ćemo naredne godine biti prvaci i plasirati se na Finale“ rekao je Eldar Jusufbegović, kapiten ekipe TOŠK.

Djevojčice i dječaci u svim gradovima, domaćinima SIM turneje radosti, pored takmičenja u nogometu, rukometu, šahu, tenisu, stonom tenisu, odbojci, odbojci na pijesku, atletici, košarci te igri između dvije vatre, zajedno sa Specijalnim partnerom Igara, Olimpijskim komitetom BiH, uče o načelima olimpizma, ali i samog sporta kroz zabavno-edukativne radionice.

Sjajne nogometne mečeve odigrali su dječaci u Visokom, a u finalnom susretu sastali su se OŠ „Musa Ćazim Ćatić i NK Bosna Visoko. Ekipa NK Bosna Visoko osvojila je Coca-Cola Cup, takmičenje u nogometu za kategoriju 2004. godište i mlađe i Sarajevu će boriti za titulu najboljih u državi. U Visokom su odigrani i sjajni rukometni mečevi, a pobjedu u okviru Podravka Cup-a, takmičenja u rukometu, ovaj put je odnijela gostujuća ekipa, Škola rukometa „Sedmerac“ Gornji Vakuf- Uskoplje.

Naredni grad na mapi Igara bio je Kakanj gdje su takmičenja otvorena Bingo Cup-om, a više od 400 najmlađih osnovaca učestvovalo je u igri između dvije vatre u ovom gradu. Djevojčice i dječaci iz ekipe „Galaktikosi“ okitili su se zlatnom medaljom. Zabava je nastavljena odbojkaškim mečevima, a plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu obezbjedila ekipa simpatičnog naziva „Trenerovi burazeri“.

„Pobjedom na Plazma Cupu u Kakanju obezbjedile smo plasman na Veliko Finale. Konkurencija je bila dobra, ali smo u konačnici uspjele savladati protivnice. Radujemo se odlasku u Sarajevo i druženju sa drugim ekipama“ kazala je Nejra Selimović, kapiten ove ekipe.

Najljepša sportska priča probudila je sportiste u Jablanici, a najinteresantniji mečevi odigrali su se u okviru Kinder+Sport Cup-a u košarci.

Haris Idrizović je sa svojom ekipom KK “Turbina” osigurao mjesto na finalnom takmičenju u Sarajevu: „Osvojili smo danas košarkaški turnir u Jablanici i jedva čekamo odlazak u Sarajevo, te druženje sa ostalim košarkaškim ekipama“.

Svečano otvaranje 9. BH Telecom Sportskih igara mladih pod pokroviteljstvom Općine Jajce planirano je za 12.6. sa početkom u 12 sati na terenima iznad Gradske dvorane u Jajcu, a mališane u ovom gradu očekuje dvodnevni sportsko-zabavni program. Nakon ceremonije svečanog otvaranja, najmlađi učesnici će imati priliku takmičiti se u igri u između dvije vatre,  dok će od 21 sat sve generacije posjetilaca moći uživati uz zvuke kultnog bosanskohercegovačkog benda „Crvena Jabuka“.