SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM REALIZACIJE PROJEKTA “ODVAŽNE I HRABRE TO STE VI” Komentariši

Zahvaljujući saradnji  i finansijskoj podršci “Bingo” d.o.o. export –import Tuzla  9. i 10. avgust 2018. u Bingo tržnom centru u Bijeljini (Cara Uroša 54)  Udruženje žena sa invaliditetom „ Impuls“ će za širu javnost organizovati sajam rukotvorina u periodu od 10.00-16.00 sati široj javnosti predstaviti  rukotvorine koje su izrađene u 2018-toj godini u periodu mart-avgust 2018.

Naime Udruženje žena sa invaliditetom “Impuls” je zahvaljujući inicijativi “Odvažne i hrabre, to ste vi!” pokrenutoj od strane Binga, njegovih partnera (Bambi i Persil) i prijatelja (Alma Ras i Milka) dobitnik finansijske podrške za realizaciju projekta u  ukupnom iznosu od 4000,00KM. Projekat je realizovan u periodu mart –avgust 2018. godine na području grada Bijeljina.

Kako je cilj projekta bio da se razvojem i afirmacijom kreativnih mogućnosti i sposobnosti žena sa invaliditetom unaprijedi njihova socijalizacija i ravnopravno uključivanje u kulturni život zajednice u kojoj žive to su obezbijeđeni osnovni preduslovi  za rad i edukaciju, izvršene edukativne radionice u ručnom tkanju i ručnoj izradi nakita za 10 žena (6 žena i djevojaka sa određenim stepenom invaliditeta i  4 žene iz zajednice koje su izrazile želju da se u okviru udruženja bave rukotvorinama).

Kao rezultat timskog rada nastali su brojni prozvodi – ručno tkani radovi – ponča, šal marame, stolnjaci, torbe, suveniri sa etno motivima izrađeni od prirodnih materijala (lana, pamuka, svile i vune) kao i ručno izrađeni nakit nastao kombinaciojom ručno izrađene perle od fimo mase i gotovih perli, biseropletenjem i kombinaciojom bakra sa različitim perlama).

Prema saznanjima  iiskustvu tokom rada Udruženja najveći  problem u društvu čine predrasude o ženama sa invaliditetom njihovim mogućnostima i radnim sposobnostima usljed čega ostaju isključene iz društvenih zbivanja. Međutim jedno od najboljih sredstava u otklanjanju stereotipa i predrasuda jeste upravo njihovo radon angažovanje. Iako se susreću sa ograničenjima i tradicijom neravnopravnog tretmana nesumnjivo posjeduju kreativne sposobnosti koje zajedno sa drugima mogu ravnopravno potvrditi u javnosti.

Izvršna direktorica

Tanja Milinković

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *